Награди и грантови. Препознава извонредна услуга / стипендија; доделува грантови и стипендии. Чаир: Катрина Бел, голем претставник

Конференции и институти. Регрутира и избира столчиња за Конференцијата, Колаборативниот и Летниот институт. Прегледува Меморандуми за разбирање со конференциски места, конференциски страници, датуми и теми. Колку што е можно, комитетот ќе се обиде да воспостави застапена позиција на копретседавач за сите настани на IWCA. Чаир: Георган Нордстром, потпретседател

Уставот. Ги ажурира уставните и подзаконските акти и ги следи политиките и процедурите за организациски континуитет. Чаир: Ieеки Мекини, минат претседател

Финансирање на. Претставува годишен извештај за трошоците на Одборот. Претставете го годишниот буџет на Одборот за одобрување. Одобрува расходи, спроведува приоритети на трошење; ги следи приходите за да осигури одржливост, подготвува извештаи, обезбедува усогласеност со регулативите за IRS. Чаир: Елизабет Клајнфелд, благајник

Комитет за номинации. Номинира или бара номинации за награди и избрани позиции. Чаир: Крис Ервин, претставник на здруженијата, северозападен WCA на Пацифик

Теренски пристап и членство. Промовира професионални интереси и развој на посебни изборни единици и интереси за членство. Чаир: Холи Рајан, секретарка

Комитет за публикации. Врши врска и го советува уредничкиот тим на Центарот за пишување Journalурнал (ССЈ) и Преглед на врсници (ТПР). Свикува комитет за замена на уредникот. Чаир: Лингшан Сонг, голем претставник