IWCA е посветен на спонзорирање на стипендисти за центри за пишување и стипендии.

Членовите на IWCA можат да аплицираат за следниве грантови: Грант за истражување на IWCA, Грант за дисертација на IWCA, Грант за постдипломски истражувања Бен Рафот, и Грантови за патувања.

IWCA ги доделува следниве награди годишно: Награда за извонредна статија, Најдобра награда за книга, И Награда за идни лидери.

на Награда за извонредна услуга Муриел Харис се дава во парни години.