Одбележување на пензионирањето и достигнувањата на поранешниот претседател на IWCA, Jonон Олсон

[Извадено од целиот напис од Николет Хилан-Кинг]

На крајот на декември, Jonон Олсон ќе ја заврши својата 23-годишна кариера како шампион во туторство со врсници во пишувањето во Пен Стејт. Како вонреден професор по пишување на Катедрата за англиски јазик и научник во резиденцијата за пишување и комуникација во учењето на Пен Стејт, Олсон ги менторираше генерациите врсници на писателство и ги обликуваше теоријата и практиката што ги води центрите за пишување на Пен Стејт.

Придонесите на Олсон во областа на администрација на програми за пишување и предавања на врсници по пишување се признати со неколку престижни назначувања и награди. Тој служеше како претседател на Меѓународната асоцијација на центри за пишување од 2003-05 година. Тој ја доби наградата Рон Максвел на NCPTW за истакнато лидерство во промовирање на практични практики за учење на врсници на пишување (2008) и Наградата за извонредна услуга Муриел Харис на здружението на меѓународниот центар за пишување (2020).