цел

IWCA Mentor Match Program (MMP) обезбедува можности за менторство за професионалци во центарот за пишување. Во претходните години, програмата поставуваше натпревари еден на еден ментор и ментор. Програмата IWCA Mentor Match ги диверзифицира нашите опции за менторство за подобро да ги задоволи потребите на нашите различни членови. Почнувајќи од есента 2023 година, ќе имаме неколку начини на кои можете да учествувате во IWCA Mentor Match.

Без оглед на начините на кои членовите би сакале да учествуваат во IWCA MMP, нашата програма поттикнува недијадичен пристап: менторите/менторираните се охрабруваат да споделуваат информации и да учат еден од друг во простор за соработка.

Учесниците можат да си обезбедат голем број на поддршка еден на друг. Тие можат:

 • Упатувајте се еден на друг до ресурсите.
 • Поврзете се еден со друг со колегите на меѓународно, национално и во нивниот регион.
 • Консултирајте се за професионален развој, преглед на договор и унапредување.
 • Обезбедете повратни информации за оценувањето и стипендијата.
 • Служи како надворешен рецензент за проценка на центарот за пишување.
 • Служат како референца за промоција.
 • Служи како стол на панели за конференции.
 • Одговорете на љубопитни прашања.
 • Понудете надворешни мислења за ситуации.

Нови опции и можности

Покрај создавањето на поширок опсег на опции за менторство преку IWCA Mentor Match, ние исто така обезбедуваме повеќе можности за приклучување и намалување на временските обврски.

Традиционален натпревар 1-1 ментор-ментор

Оваа опција бара највисоко ниво на посветеност и од менторот и од менторираниот. Учесниците во оваа опција треба да бидат подготвени да се состануваат најмалку еден час еднаш месечно за една академска година или една календарска година. Оваа опција е идеална за менториран кој е нов во полето на центарот за пишување или кој влегува во својата прва професионална позиција.

 • Периоди на натпревари: септември-мај или јануари-декември.

Мозаици за ментори од мала група

Оваа опција ќе ги групира луѓето според достапноста. Овие групи се наменети да бидат нехиерархиски, така што членовите ќе ги ротираат одговорностите, како што се поставување теми, споделување ресурси, поканување на други учесници во дискусии. Менторските групи се очекува да се состануваат најмалку еднаш месечно.

 • Периоди на натпревари: септември-мај или јануари-декември.
 • Имаме три опции за мали менторски групи
  • Опција А: Понеделник 10:9 EST / 8:7 CST / XNUMX:XNUMX MST / XNUMX:XNUMX PST
  • Опција Б: среда 5:4 EST/3pmCST/2:XNUMX MST/XNUMX:XNUMX PST
  • Опција В: четврток 2:1 EST/12:11 CST/XNUMX:XNUMX CST/XNUMX:XNUMX часот PST
  • Контактирајте со Морин МекБрајд (контакт информации подолу) доколку сте заинтересирани да учествувате во една од овие менторски групи.

Месечна група за читање - менување на темите на дискусија

Оваа група е наменета како паѓачка група специфична тема со претходно избрани читања. Учесниците се охрабруваат, но не се бара да ги читаат релевантните текстови и можат да учествуваат користејќи живи искуства.

 • Фреквенција на состаноци: двапати во есен, двапати во пролет и еднаш во лето.
 • Почетен состанок: петок, 1 декември 10 часот EST/9 часот CST/8:7 MST/ XNUMX часот PST
 • Еве ја врската за Зумирање за дискусијата: https://unr.zoom.us/j/88409331314?pwd=aklmdWloMWNOemdCMk1TUmplMWVjZz09&from=addon
 • Ќе ја читаме книгата на Елизабет Клајнфелд „Политика без политика: Преговарање со (невродивергентни) клиенти
 • Еве линк до таа статија: https://wac.colostate.edu/docs/wln/v47/47-4.pdf

Разговор и џвакање - менторски дискусии

Овие се наменети да бидат многу неформални дискусии кои органски можат да произлезат од интересите и потребите на учесниците кои се појавуваат на секоја сесија.

 • Фреквенција на состаноци: двапати во есен, двапати во пролет и еднаш во лето.
 • Почетен состанок: петок, 8 декември 2 часот по EST/ 1 часот CST/ 12 н. MST/ 11 часот PST
 • Еве ја врската за Зумирање за оваа дискусија: https://unr.zoom.us/j/85859617044?pwd=TEhTdEErcS9GenlnZXBxaFFKT2ozQT09&from=addon

Билтен за менторство

Ова е асинхрон начин и да стекнете и да придонесете за менторство.

Ги поздравуваме прилозите, како што се приказни за менторство (успешни или други), активности за менторство, прашања, ресурси, цртежи, цртани филмови итн. Можете исто така да се регистрирате за да го добивате билтенот/да бидете информирани кога ќе биде објавен нов додаток на веб-страницата.

 • Изданијата на билтенот ќе се објавуваат три пати годишно: есен, пролет, лето
 1.  

Подобност и временска рамка

Сите членови на IWCA имаат право да учествуваат во Програмата за натпревар на ментори на IWCA.

Пред академската 2023-24 година, IWCA MMP користеше двегодишен циклус. Сепак, откривме дека за некои членови ова беше премногу рестриктивно. Значи, нудиме повеќе можности за влез и излез.

Менторски натпревари и групи за мозаик

 • Периоди на натпревари: септември-мај или јануари-декември.
 • Анкетите за учество ќе бидат испратени во август. Натпреварите и членовите на мозаичните групи ќе бидат објавени во септември.

Групи за читање и разговор и џвакање

 • Фреквенција на состаноци: двапати во есен, двапати во пролет и еднаш во лето.
 • Специфични датуми и времиња TBA.

Билтен

 • Изданијата на билтенот ќе се објавуваат три пати годишно: есен, пролет, лето.
 • Специфични датуми на објавување TBA.

Анкета за учество

Доколку сте заинтересирани да учествувате во некоја од нашите менторски програми, ве молиме користете ја врската подолу за да пополните формулар на Google. Ќе имате опција да забележите за кои програми Mentor Match сте заинтересирани. Потребните информации вклучуваат име, информации за контакт и временска зона, но сите други прашања се опционални. Затоа, слободно прескокнете прашања за програми што не ве интересираат.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLyv26V16u3XVRlXeS-zGOr9TP24eP1t3jqrpQkSUAr8DqxA/viewform?usp=sharing

Изјави за нас

„Да се ​​биде ментор со програмата IWCA Mentor Match ми помогна критички да размислувам за сопствените искуства, доведе до професионален однос со ценет колега и ме охрабри да разгледам како професионалното менторство води до дисциплински идентитет“.

 • Морин МекБрајд, Универзитет Невада-Рено, Ментор 2018-19

„За мене, шансата да менторирам некој друг имаше неколку придобивки. Бев во можност да платам напред за прекрасната поддршка што ја добив неформално со текот на годините. Мојот однос со мојот менториран негува взаемен простор за учење каде што и двајцата се чувствуваме поддржани за работата што ја работиме. Задржувањето на овој простор е навистина важно за оние од нас кои можат да се чувствуваат изолирани во домашните институции или во сило-оддели “.

 • Ennенифер Даниел, универзитет во Квинс во Шарлот, ментор 2018-19

Контакт информации

Ако имате прашања во врска со Програмата за натпревари на ментори на IWCA, ве молиме контактирајте ги координаторите на IWCA Mentor Match, Морин МекБрајд на mmcbride @ unr.edu и Моли Рентшер на molly.rentscher @ elmhurst.edu.