Филијали на IWCA се групи кои имаат воспоставено формална врска со IWCA; повеќето се регионални здруженија на центри за пишување кои служат посебни географски локации. Групите заинтересирани да станат филијали на IWCA можат да ги видат процедурите подолу и да се консултираат со претседателот на IWCA.

Тековни филијали на IWCA

Африка / Средниот исток

Алијанса за центри за пишување на Блискиот исток / Северна Африка

Канада

Здружение / асоцијација на канадски центри за пишување Канадиен дес центри за реакција

Европа

Здружение на европски центар за пишување

Латинска Америка

Црвена Латино Американа де Центрос и Програми на Ескритура

Соединети Држави

Источен Централ

Конференција на тутори за пишување во Колорадо и Вајоминг

Среден Атлантик

Среден Запад

Североисток

Северозападен Пацифик

Карпеста планина

Јужен Централ

Југоисточен

Северна Калифорнија

Јужна Калифорнија

други

IWCA-GO

ГСОЛЕ: Глобално друштво на едукатори за онлајн писменост

Здружение на онлајн центри за пишување

SSWCA: Здружение на центар за пишување на средни училишта

Станување партнер на IWCA (од Подзаконски акти на IWCA)

Функцијата на придружните организации на Центарот за пишување е да им овозможат на локалните професионалци во центрите за пишување, особено на воспитувачите, можности за средба и размена на идеи, презентирање трудови и учество на професионални конференции во нивните региони, така што патните трошоци не се забранувачки.

За добро да ги постигнат овие цели, филијалите треба, минимум, да ги донесат следниве критериуми во текот на првата година од нивната припадност кон IWCA:

  • Одржувајте редовни конференции.
  • Издавајте повици за предлози за конференции и објавете ги датумите на конференциите во публикациите на IWCA.
  • Изберете службеници, вклучително и претставник во одборот на IWCA. Овој службеник ќе биде минимум активен на списокот на одборот и идеално ќе присуствува на состаноците на одборот колку што е изводливо.
  • Напишете устав што тие го доставуваат до IWCA.
  • Обезбедете IWCA со извештаи на придружна организација кога ќе бидат прашани, вклучувајќи списоци за членство, информации за контакт за членовите на одборот, датуми на конференции, истакнати говорници или сесии, други активности.
  • Одржувајте активна листа на членства.
  • Комуницирајте со членовите преку активна листа за дистрибуција, веб-страница, списоци на списанија или билтени (или комбинација од овие средства, се развива како што дозволува технологијата).
  • Воспоставете план за ко-истрага, менторство, вмрежување или поврзување што поканува нови директори на центри за пишување и професионалци во заедницата и им помага да најдат одговори на прашања во нивната работа.

За возврат, филијалите ќе добијат охрабрување и помош од IWCA, вклучително и годишна исплата за да ги покријат трошоците за главните говорници на конференцијата (моментално 250 американски долари) и информации за контакт за потенцијалните членови кои живеат во тој регион и припаѓаат на IWCA.

Доколку партнер не е во можност да ги исполни минималните услови наведени погоре, претседателот на IWCA ќе ги испита околностите и ќе му препорача на одборот. Одборот може да ја обезличи придружната организација со двотретинско мнозинство гласови.