Одборот на IWCA го надгледува работењето на организацијата. Членовите на одборот се избираат за условите и според процесот наведен во Подзаконски акти на IWCA.

Извршни службеници

Претседател: Шери Вин Пердју, Универзитетот Оукленд (2020-2022, 2022-2024), wynn@oakland.edu

Заменик претседател: Крис Ервин, Државниот универзитет во Орегон (2022-2024), chris.ervin@oregonstate.edu

секретар: Бет Таул, Универзитет Солсбери (2021-2023), batowle@salisbury.edu

Благајник: Холи Рајан, Универзитетот Пен Стејт-Беркс (2021-2023), hlr14@psu.edu

Минатото Благајник: Елизабет Клајнфелд, Метрополитен државен универзитет во Денвер (благајник 2019-2021 година, минат благајник 2021-2023 година), ekleinfe@msudenver.edu

На големо претставници

Рејчел Азима, Универзитетот во Небраска-Линколн (2022-2024)

Глен Хачинсон Џуниор, Меѓународен универзитет во Флорида (2022-2024)

Шеси Алберти, Колеџот на заедницата Лин-Бентон (2022-2024))

Кем Ропер, Државниот универзитет во Атина (2022-2024)

Лоренс Клири, Универзитетот во Лимерик (2021-2023)

Елиза Диксон, Универзитетот во Северна Каролина-Пемброк (2021-2023)

Ерин Цимерман, Универзитетот во Лас Вегас (2021-2023)

Претставници на изборните единици

Реплика на постдипломски студенти: Леа Боушер, Универзитетот во Аризона (2022-2024)

Претставник на врснички учител: Кејтлин Блек, Универзитет Дукес (2022-2023)

Претставник на врснички учител: Касиди Фонтен-Варунек, Универзитетот Луис (2022-2023)

Двегодишен претставник на колеџ: Синди Јоханек, Колеџот на заедницата Северна Хенепин (2021-2023)

Претставници на здруженија

Џастин Бејн, Колорадо-Вајоминг WCA

Стиви Бел, CWCA/ACCR (Здружение на канадски центри за пишување / асоцијација canadienne des centres de redaction) 

Хари Дени, Источна централна WCA

Андреа Скот, Асоцијација на европски центри за пишување

Нема претставник во моментов, Глобално друштво на едукатори за онлајн писменост

Виолета Молина-Натера, Латинска Америка WCA (Црвена Латиноамериканска де Centros и Programas de Escritura)

Стејси Хофер, Средно-атлантски WCA

Хала Даук, Алијанса за пишување центар на Блискиот Исток-Северна Африка

Рејчел Азима, Средниот запад WCA

Синди Рол, Североисточна WCA

Тами Ловворн, Северна Калифорнија WCA

Ерик Ехолс, Пацифик северозападен WCA

Морин Мекбрајд, Роки планина WCA

Кристин Месури, Јужна Централна WCA

Брајан Мектејг, Југоисточна WCA

Кет Бел, Јужна Калифорнија WCA

Хедер Бартон, Здружение на центри за пишување во средните училишта

Меган Бошарт  Здружение на онлајн центри за пишување